musikquiz.nu

Så ska det låta

Så ska det låta är ett musiktävling och underhållsprogram på SVT, det sändes för första gången den 17:e januari 1997.

musical

I Så ska det låta tävlar två lag mot varandra i musikaliska improvisationer med hjälp av ett piano och en lagledare.

I nuläget finns det fem olika grenar i tävlingen:

  • Introt – en gren där orkestern spelar ett intro av en känd låt. När ett lag tror de vet vilken ska de framföra den och om de gissat rätt får de poäng.
  • Hitta låten, sexordsfrasen eller strofen – här ska båda lagen lista ut vilka ord som döljer sig bakom några numrerande skyltar. De väljer en av skyltarna, och där står ett ord, om skylten är blå måste de sjunga en sång där just det ordet ingår, är skylten röd går turen över till det andra laget. Första laget som gissar rätt och sjunger sången får poäng.
  • Duellen – den nyaste grenen, där lagen måste sjunga sånger från en förutbestämt tema. Lagen turas om att sjunga sånger inom temat och det första laget som inte kan komma på en ny låt förlorar. Detta gren upprepas två gånger.
  • Bildkedjan – i denna gren använder man ett antal bilder, som i början är dolda. Lägger man samman dessa bilder får man titeln på en låt. Programledaren vänder upp bilderna en efter en tills alla är synliga. När en bild vänds får lagen en kort stunds betänketid, sedan måste de antingen sjunga den förutbestämda sången eller en sång relaterad till den bild som just vändes. Det lag som först gissar rätt får tre poäng.
  • Titelmatchen – titlar på olika låtar har ändrats och läses upp av programledaren, lagen måste lista ut vilken låt som egentligen menas och sjunga den.

Det vinnande laget får sedan sjunga en av låtarna de använt under programmets gång som en slutvinjett.